joi, 12 aprilie 2012

Stridiile si fructele de mare

Nu este o mancare mai clasica decat crustaceele, cu exceptia cotletului in sampanie. Homari, midii, crabi, delicatese si rasfaturi din mare. 
Cand vine vorba de fructele de mare, prospetimea este ceea ce conteaza. Cu cat de repede aduci aceste animale in farfuria ta, cu atata sunt mai gustoase. Omenii platesc bani buni pentru a-si vedea cina cu ochii lor in timp ce aleg un homar dintr-un tanc.
Stridiile aduc ideea de prospetime catre o concluzie ilogica. Ele trebuie sa fie preparate si mancate in timp de sunt in viata.

Adevarul despre meniurile bizare

Sunt neindubitabil foarte multe exemple de animale vii fiind consumate pentru aroma sau falsele presupuneri ca "iti va da o erectie". Totusi, aceste cazuri sunt in crestere datorita numarului mare de exemple si jumatati de adevaruri.
In timp ce ne face superiori sa credem ca aceste culturi in mod constient tortureaza animale pentru placere si xenofofia ajuta la o dupa amiaza plictisitoare, adevarul este mult mai mult decat plictisitor.
Liste si povesti soptite sunt peste tot pe internet, pline de lucruri nebunesti"acei oameni din acele tari" mananca astfel de animale. Mancarea vie este considerata tabuu pentru multe culturi. Creierul viu de maimuta este unul din ele. Carnea scoasa din animale in timp ce inca mai misca este de asemenea foarte comuna. 
Deci, se mananca pui vii de serpi, pui de gaina sau pui de sobolani numiti "Three Squeaks".

Ikizukuri

Este o mancare bazata pe carne cruda de peste facuta din fructe de mare vii, de altfel un coktail din peste, octopus, crevete si crustacee.
Avand un specific japonez, bucatarul poate servi meniul in variate metode, dar cea mai cunoscuta metoda ramane servirea pe o farfurie cu carne rulata si presata in varf. 
Prospetimea este cheia pentru fructele de mare. Numai atunci cand vine vorba de consumul de peste crud, problema se pune mai putin pe sanatate decat pe aroma.


Creveti in alcool

De origine chineza, acest meniu este o masa destul de intalnita in China. Este vorba de creveti proaspeti care se mananca aproape mai mult vii decat pregatiti, imbibati intr-un lichior puternic numit Baiju pentru a usura consumul. Diferite regiuni din China au diferite retete cu privirea la prepararea acestor creveti. De exemplu, crevetii sunt imbibati in lichior  si apoi fierti in apa; in alte retete se prevede marinarea crevetilor in alcool dupa ce au fost fierti in prealabil.
Orice reteta ai incerca, consumul de astfel de creaturi vii poate duce la probleme serioase de sanatate. Deci reteta prepararii ramane cea ideala.

Sannakji

Cand vine vorba de consumulde alcool si consumul de animale vii, coreenii (atat cei din nord cat si cei din sud) sunt considerati printre candidatii din top. Un animal atat de popular incat il poti cumpara de pe strada in unele locuri, este un tip de caractatita vie numita Sannakji. 
Tehnica de servire este destul de simpla. Mici bucai din caracatita vii sunt taiate in bucati si servite in timp ce se zbat in farfurie. De obicei se adauga ulei sau sos si condimente. Uneori, Sannakji este servita intreaga. Pare foarte ciudat, insa numai in momentul in care ajungi sa mananci si astfel de lucruri vii iti dai seama ca nu exista reguli in arta culinara.

joi, 29 martie 2012

Larvele de albina


Daca esti pregatit sa descoperi o alta varianta culinara chineza, vei afla ca acestia prefera in meniul lor tot ce respira  pe Terra. Astfel, Nu numai ca albinele au si alte intrebuintari, larvele acestora fiind considerate o delicatesa in China si Japonia. Ca o alternativa la carnea de peste sau orice alta carne pentru sursa de proteine, chinezii prefera larvele de albine gatite in sos de soia, avand un gust dulceag si o textura faramicioasa.
Unii sunt de parere ca aceste creaturi, in special insectele vor constiui hrana noastra in sec. XXI. Totusi ele sunt controversate constituind in vest, un subiect tabu.


Cuiburile de pasare

Cuiburile de pasare sunt o adevarata delicatesa pe mesele restaurantelor chinezesti. Este un produs destul de scump datorita procesului lor de fabricare. In contact cu apa, cuiburile capata o textura gelatinoasa si de acea sunt consumate in supe si deserturi. In primul fel, se servesc fierte in supa de pui. Se spune ca si la multe alte mancaruri exotice ca au efecte afrodisiace.

Odata ajunse pe mesele localinicilor, cuiburile de pasare sunt preferatele in meniul chinezesc. Nu numai ca intreaga expeditie presupune efort dar acest lucru este facut cu mare grija.

Casu Marzu

Casu Marzu sau branza cu larve este de provenienta din Sardinia, aflata in Italia. Italia este o tara unde pasiunea pentru arta prepararii branzaturilor s-a transformat intr-o adevarata provocare gastronomica. Ca si ingrediente principale sunt folosite: laptele, branza de oaie si...larvele vii. Casu Marzu este asemeni unui cascaval infestat cu larvele vii ale insectelor. 
Procesul de obtinere este descompunerea, un proces ce consta in fermentarea data de actiunea digestiva a larvelor mustelor de cascaval. 
Se zice ca aceste larve ar imbunatati gustul branzei. Totusi, inainte de consum, in timp ce unii o prefera fara larve, altii o consuma ca atare.

Budinca neagra

Daca nu aiexperimentat cele mai ciudate mancariri este cazul sa incerci in Anglia cea ce se numeste "budinca neagra" Nu, nu este un desert, din contra este un aperitiv.
 Budinca neagra, originara din Anglia este un salam special preparat cu sange de vita sau de porc. Eacesta este umplut pana este asigurata grosimea potrivita pentru a se inchega cand este racit. Ingredientul surpriza este acest sange. Umplutura contine carne, grasime, cartof dulce, castane si ceapa, precum si fulgi de ovaz. 

Delicatese din carne de iguana

Carnea de iguana ae mare cautare; in Mexic ea este considerata o delicatesa si o alternativa la carnea de pasare. Iguana traieste in padurile din El Salvador; se crede ca prin consumul acestei carni se combate gripa, raceala si ajutaa in performantele sexuale.
Modul de preparare al acetei carni respecta cateva proceduri prealabile: carnea de iguana se prefierbe in apa cu sare timp de 20-30 min. Apoi se poate servi prajita, deci pentru fripturi, fiarta in totalitate pentru preparearea supelor sau tocanitelor.
Daca in America, iguana este preferata in meniuri, in Europa ea este doar un animal de companie.

Pestele Fugu

Originar din Japonia, peste fugu este un peste foarte otravitor. In ciua acestui lucru, el inca se mai prepara si este considerat o delicatesa culinara. O singura greseala in prepararea acestui peste poate omori 30 de persoane adulte. Totusi, pestele Fugu nu este toxic in sine, ci adevenit toxic prin alimentarea cu alte creaturi care au continut substanta. Aceasta substanta se zice ca este mai toxica de 1200 de ori decat cianura, murind lent si sufocat.
Pestii Fugu sunt o traditie si sunt preparati doar de bucaterii licentiati in aceasta arta. De manuirea lor depinde viata atator oameni care doresc sa deguste pestele facut la restaurant.
Secretul prepararii acestui peste consta in indepartarea partilor care contin toxine. In special stomacul. Poate fi pregatit sub forma de tocanita sau friptura, in diverse combinatii si meniuri, in salata sau multe altele.


Paianjenii din Cambodgia

In partile Cambodgiei, paianjenul prajit este considerat o delicatesa culinara. Inca de pe razboiul cu kmerii rosii, aceasta tarantula a capatat valoare culinara. Se consuma prajiti si se pot condimenta cu usturoi si sare. 
Paianjenii din Cambodgia sunt o adevarata provocare pentru turistii care vin de departe. Unii care au incercat sustin ca au un gust asemanator cu cel al crabilor, o textura crocanta si un interior moale. Se spune inca, ca cea mai buna partea este capul, dar si picioarele, iar altii considera ca restul nu este comestibil.
Daca va este frica de aceste creaturi nu incercati niciodata, insa unii sunt de parere ca la un moment dat nu trebuie ratat aceasta ocazie.

Sange de sarpe

Este descoperit de chinnezi ca sangele de sarpe mareste inima si asta datorita unui factor de crestere asemantor celui de insulina din timpul exercitiilor fizice.

In md normal, o inima marita la om este considerata o problema: presiune arteraila crescuta si solicitari suplimentare din partea inimii. Totusi, acest fenomen nu este in totalitate nefast, au confirmat cercetatorii. Sangele serpilor contine acizi grasi dinte care unii sunt cercetati ca ar determina marirea inimii.

Prin urmare, acest lucru a fost testat pe soareci; acestia manifestand un metabolism mai ridicat datorita unui acid  care face acest lucru. Se crede ca pe viitor se poate trata  inima persoanelor care au suferit de infarct miocardic.

Kopi Luwac

Kopi Luwac este cea mai scumpa cafea din lume. De ce? Deoarece "boabele" sale provin din excrementele unui animal de marimea unei pisici, numit Asian Palm Civet. Aceste "boabe" sunt colectate, spalate si prajite cu grija pentru a nu-si pierde forma. Kopi Luwac are o textura tare si gusturi diferite in fuctie de materia prima a cafelei din dieta acestor animale.

Aceasta "cafea" este produsa indeosebi in Sumatra, Java, Bali si arhipelagul indonezian , dar si in Philipine. 

Picioare de broasca

Broasca ca si animal acvatic este considerata de unii o delicatese, mai ales picioarele din spate. Desi, unele popoare manamca broasca in intregime in afara de cap, doar picioarele din spate sunt comestibile. Si nu de la orice fel de broasca, ci de la broasca de balta.

Mancarea din broasca este considerata o mancare usoara, si destul de ieftina iar cei ce au incercat-o sustin ca gustul acestuia este asemanator cu carnea de pui. De aceea este ceva mai apreciata dintre toate bizaritatile. Broasca poate fi prepaata in mai multe modalitati, insa cei mai multi prefera paneul. Pane-ul din picioare de broasca poate fi servit cald si atunci este preparat in unt sau poate fi servit rece, iar atunci este preparat cu ulei ca si aperitiv. 

Reteta pentru pane din picioare de broasca este simpla: Se spala carnea de broasca , se pune unt in tigaie si se lasa la prajit. Se adauga marar, patrunjel, usturoi si o ceasca de vin alb. Seadauga apoi sare si piper dupa gust. 


Cobai la gratar

Cobaiul este o specie de porc de guineea care este folosita in laboratoarele pentru teste. Cobaiul pentru consum este insa un animal ce cantareste dublul greutatii celui obisnuit. In ultimii ani, cobaiul sau porcul de guineea a devenit o delicatesa in traditia culinara a peruanilor. Se considera ca este o sursa vitala de proteine iar gustul este asemnator cu carnea de iepure.

In timp ce peruanii il prefera la gratar, occidentalii sunt mai rezervati preferand cobaiul doar ca si animal de companie.

Greieri prajiti

Fried cricked sau greierii prajiti sunt o mancare exotica ce contine multe proteine si foarte putine grasimi. Pentru cei neobisnuiti este o adevarata provocare sa mananci asa ceva. Datorita dezavantajelor: insectele sunt perioculoase si murdare, nu toata lumea agreaza acest meniu. In tarile vestice insectele sunt interzise in consum tocmai datorita acestor spuse.

Cativa studenti de la Imperial College London considera acest meniu o hrana a viitorului. Sunt de parere ca vor putea face ca acesti greieri sa nu arate chiar ca niste insecte. Astfel, s-au realizat painea din greier si crochete prajite din greieri. Gustul acestora, sustin cei care au consumat, este asemantor cu carnea prajita de pui.

Balut

Balut-ul este un ou de rata fertilizat si servit in coaja. Este considerata o delicatesa in tari precum Asia, Filipine, China sau Cambogia. Localnicii sunt de parere ca balot este un afrodisiac, dar este consumat si datorita continutului mare de proteine.

Se consuma fie crud cu putina sare, fie prajit sau ca umplutura in placinte. Unii insa prefera ca si garnituri chilli sau otet. Balut este regasit si servit si la restaurante. Ouale fertilizate sunt tinte la ald in soare si depozitate in cosuri textile pentru exact 18 zile. Dupa aceasta data, ele isi pierd valoarea.

Supa de crocodil

Supa de crocodil este vazuta de chinezi ca fiind printre cele mai valoroase mancaruri recomadate. Reteta este destul de simpla: se fierbe carnea de crocodil in supa de pui pentru 30 min, apoi supa se pastreaza. Se face un sos din faina, unt, usturoi, lapte, vin alb si o planta "hasma" tocata marunt. Se agita si se fierbe totul in supa de pui.

In timp ce sosul fierbe, carnea de crocodil se rupe in bucati. Se adauga apoi 3/4 de carne in blender impreuna cu sosul fiert. Se condimenteaza cu nucsoara, sare si piper. Se pune din nou in blender pentru 30 sec. Apoi, supa de pui merge din nou la fiert cu 1/4 din carnea ramasa.. Se fierbe totul pentru max. 25 min. 

Remediile pe care le confera carnea de crocodil, sunt de parere chinezii, sunt acelea ca sangele de crocodil poate imbunatati performantele sportivilor. Prin urmare, in concluzia lor, intre performantele sportvilor si abilitatile unui crocodil exista unele similitudini. Crocodilul poate rezista sub apa un timp foarte indelungat fara nevoia de oxigen; nevoia de oxigen este atat de redusa incat intra aproape intr-o stare de letargie dar practic de luciditate totala. Ei isi atrag prada in adancuri rezistand in ciuda efortului depus.

Chinezii sustin ca sangele lor contine o proteina care transforma dioxidul de carbon in ioni de bicarbonat si de aici fortarea organismului sa produca oxigen. 


Acest efect are avantaje majore atat pentru atleti cat si pentru cei ce sufera de emfizem pulmonar. Lor li se poate prescrie o dieta in carne de crocodil sau inserarea acestei hemoglobine direct in sange.

marți, 27 martie 2012

Jellyfish head

Jellyfish head sau capul de meduza este un tip de mancare exotica ce seamana la textura cu ciupercile albe si are o valoare nutritionala ridicata. 

Pielea meduzelor este preparata in apa la fiert cu sare pentru a reduce efectul toxinelor. Carnea de meduza este benefica pentru cei cu o dieta saraca in iod, pentru normalizarea presiunii si fluxului sanguin sau pentru cei ce sufera de astm. Totusi sunt mai multe boli pe care le trateaza carnea din cap de meduza.

Jellyfish head contine de asemenea polizaharide si au efect aupra celor care sufera de arteroscleroza multipla. 

Century eggs

Centurry eggs sau ouale invechite poarta denumirea stiinifica chineza de Pidon. Aceasta delicatesa este facuta din oua de rata sau de pui. Centurry eggs se mai poarta denumiri ca thousand-year sau century-old eggs chiar daca procesul de obtinere dureaza aproape o luna de zile. 

Ouale sunt scufundate intr-o solutie salina (15 zile vara sau 20 zile iarna). Nu este nevoie de fierbere. Pentru a afla daca ouale s-au facut, se testeaza sunetul cojii de ou. Cu cat camera de aer este mai mare, cu atat ouale sunt mai bune pentru consum. Amoniacul constinut este catedata omis si are un miros intepator. 

Dupa ce ouale au fost crapate, se indeparteaza coaja cu grija ramanad continutul care trebuie sa aiba culoarea gri-verzui translucid si de o textura gelatinoasa.

Ox genitale de bou

Este poate cea mai bizara forma de mancare, o delicatesa in tarile orientale, in timp ce in tarile vestice este folosita ca hrana pentru caini. Modalitatea de servire este fiert sau prajit dar se poate consuma si crud. Parerea celor care au incercat acest fel bizar de mancare este ca seamana la gust cu carnea de calamari. Porcesul de preparare, dupa arta culinara chineza este de aprox. 4 ore.

Se crede ca acest fel de mancare este unul afrodisiac. Chinezii sunt de parere ca este mai bun decat orice alt stimulator, chiar si decat viagra.

Stinky tofu

Stinky tofu este o forma fermentata a branzei tofu ce are un miros foarte puternic. Aceasta forma de branza este gustarea principala in Asia de Est, in special in China, Malezia, Taiwan.

Metoda traditionala in obtinerea acestui tip de branza are la baza saramura din lapte fermentat. Saramura poate contine legume, carne sau creveti uscati, mustar, muguri din bambus si plante chineze.

Desi este destul de raspandita in zonele Asiei, stinky tofu nu poate fi pregatita acasa din cauza mirosului puternic. In unele cazuri, gustul acesteia a fost comparat cu carnea putrezita. De aceea se apeleaza la industrializarea in masa in cartierele rezidentiale. 

 Meniul poate fi consumat la rece, in compot sau prajit. Pentru modalitatea din urma, este folosit sosul de chilli. Stinky tofu in varianta prajita este un fel de mancare comercializat pe pietele din Taiwan dar si in restaurantele locale. Ca si garnitura sunt preferate legumele murate realizand un echilibru in gust intre dulce si acru.


Ovare de broasca

Ovarele de broasca numite in arta culinara engleza si "hasma" reprezinta una dintre delicatesele artei culinare chineze ("xueha"). Hasna este deseori servita alaturi de papaya sau in supe usor indulcite. Se pregatesc la foc mic si incet. Ovarele de broasca testoasa au o consistenta gelatinoasa si usoara. 

Pentru unele pesoane cunoscatoare ale acestui meniu, hasma reprezinta o provocare intrucat barbatii sunt superstitiosi la consumul ovarelor de broasca; poate sa provoace dupa crezul lor, reducerea parului de pe fata. 


Melci de mare in sos

Poate o ciudatenie sau poate mai mult un obicei al locului, melcii de mare sau rapana sunt prezenti in bucataria chineza si japoneza. O raritate dar si o provocare, melcii de mare sunt preferati in meniul locuitorilor.

Rapana este o molusca intalnita pe fundul marilor din Extremul Orient. In ciuda aparentei, acest fel de mancare aduce numeroase beneficii. Melcii de mare sunt bogati in proteine si contin foarte putina grasime. Surprinzator, ei au fost trecuti la categoria alimentelor de post. Ceea ce nu toata lumea stie este faptul ca prin consumarea regulata acestora se aduc beneficii pileii.