joi, 12 aprilie 2012

Stridiile si fructele de mare

Nu este o mancare mai clasica decat crustaceele, cu exceptia cotletului in sampanie. Homari, midii, crabi, delicatese si rasfaturi din mare. 
Cand vine vorba de fructele de mare, prospetimea este ceea ce conteaza. Cu cat de repede aduci aceste animale in farfuria ta, cu atata sunt mai gustoase. Omenii platesc bani buni pentru a-si vedea cina cu ochii lor in timp ce aleg un homar dintr-un tanc.
Stridiile aduc ideea de prospetime catre o concluzie ilogica. Ele trebuie sa fie preparate si mancate in timp de sunt in viata.

Adevarul despre meniurile bizare

Sunt neindubitabil foarte multe exemple de animale vii fiind consumate pentru aroma sau falsele presupuneri ca "iti va da o erectie". Totusi, aceste cazuri sunt in crestere datorita numarului mare de exemple si jumatati de adevaruri.
In timp ce ne face superiori sa credem ca aceste culturi in mod constient tortureaza animale pentru placere si xenofofia ajuta la o dupa amiaza plictisitoare, adevarul este mult mai mult decat plictisitor.
Liste si povesti soptite sunt peste tot pe internet, pline de lucruri nebunesti"acei oameni din acele tari" mananca astfel de animale. Mancarea vie este considerata tabuu pentru multe culturi. Creierul viu de maimuta este unul din ele. Carnea scoasa din animale in timp ce inca mai misca este de asemenea foarte comuna. 
Deci, se mananca pui vii de serpi, pui de gaina sau pui de sobolani numiti "Three Squeaks".

Ikizukuri

Este o mancare bazata pe carne cruda de peste facuta din fructe de mare vii, de altfel un coktail din peste, octopus, crevete si crustacee.
Avand un specific japonez, bucatarul poate servi meniul in variate metode, dar cea mai cunoscuta metoda ramane servirea pe o farfurie cu carne rulata si presata in varf. 
Prospetimea este cheia pentru fructele de mare. Numai atunci cand vine vorba de consumul de peste crud, problema se pune mai putin pe sanatate decat pe aroma.


Creveti in alcool

De origine chineza, acest meniu este o masa destul de intalnita in China. Este vorba de creveti proaspeti care se mananca aproape mai mult vii decat pregatiti, imbibati intr-un lichior puternic numit Baiju pentru a usura consumul. Diferite regiuni din China au diferite retete cu privirea la prepararea acestor creveti. De exemplu, crevetii sunt imbibati in lichior  si apoi fierti in apa; in alte retete se prevede marinarea crevetilor in alcool dupa ce au fost fierti in prealabil.
Orice reteta ai incerca, consumul de astfel de creaturi vii poate duce la probleme serioase de sanatate. Deci reteta prepararii ramane cea ideala.

Sannakji

Cand vine vorba de consumulde alcool si consumul de animale vii, coreenii (atat cei din nord cat si cei din sud) sunt considerati printre candidatii din top. Un animal atat de popular incat il poti cumpara de pe strada in unele locuri, este un tip de caractatita vie numita Sannakji. 
Tehnica de servire este destul de simpla. Mici bucai din caracatita vii sunt taiate in bucati si servite in timp ce se zbat in farfurie. De obicei se adauga ulei sau sos si condimente. Uneori, Sannakji este servita intreaga. Pare foarte ciudat, insa numai in momentul in care ajungi sa mananci si astfel de lucruri vii iti dai seama ca nu exista reguli in arta culinara.